A ÎNVINS – Maramureșeanca Narcisa Florea-Pop, campioana Franței la lupte libere

0
3404

CORESPONDENȚĂ. Narcisa Florea-Pop (14 ani), născută în satul maramureșean Slătioara (comuna Strâmtura), a devenit campioană a Franței la lupte libere la categoria ei de vârstă. De patru ori campioană a României (în anii 2013 – la prima participare! -, 2014, 2015 și 2017), tânăra, care acum locuiește în Franța (știți povestea, părinți plecați să-și caute un trai mai bun), fostă elevă a profesorului Valentin Mihăilă (CSȘ 1 Timișoara), a fost legitimată la CMASA, unde este antrenată de Hubert Gaillard.

 

În 2017, la prima sa participare în campionatul național de lupte libere al Franței a câștigat medalia de argint și titlul de vicecampioană a Franței. Au urmat alte medalii câștigate la competiții din Europa, numărul acestora depășind 40, dintre care peste 30 sunt aferente locului 1.

 

Narcisa Mariana Florea-Pop s-a născut în 25 iunie 2003 (tatăl său e din Ieud, mama din Slătioara) și a început practicarea acestui sport din… curiozitate, însoțindu-l pe verișorul ei mai mare la antrenamente, ca să nu rămână singură acasă (părinții ei au plecat în Franța, la muncă, în anul 2005, iar fetița a rămas la bunici).

 

În 2014, a spus că nu mai vrea să stea departe de părinți, iar aceștia au dus-o în Franța. În 3 luni a învățat limba franceză (are calificativ Excelent în ultimii doi ani de studiu) și a continuat să practice sportul pe care îl îndrăgește, în această lună devenind campioană națională a Franței. A fost deja cooptată în echipa regională a Franței (<île de France>) și singurul regret este că nu poate participa la Campionatul European (care se desfășoară în iunie, în Ungaria), pentru că încă nu are naționalitatea franceză.

 

 

 

O lecție de viață, de la o fetiță

 

Narcisa Mariana Florea-Pop: “Adevărul este că îmi este foarte greu cu școala, cu antrenamente și mai fac și ore de canto – îmi place mult sa cânt! -, dar îmi place ceea ce fac și o fac din inimă. Sportul îți disciplinează viața. Văd alți copii de vârsta mea cum nu fac nimic… se plimbă pe străzi, prin parcuri, cu privirea în telefoane… Eu mi-am făcut un orar pentru asta: nu îmi iau telefonul la școală, iar când vin acasă îl folosesc doar 30 de minute pe zi și două ore în weekend – când nu sunt la antrenamente.

 

Obiectivul meu este să ajung cât mai sus și cu sportul și cu studiile, să ajung la Europene, poate și la Mondiale! Cât o să am posibilitate am să merg și în România pentru Naționale. Am noroc cu părinții, care muncesc din greu să poată să-mi ofere banii necesari pentru biletele de avion pentru a fi prezentă la calificări, iar apoi la faza finală. Doar datorită lor pot să mai particip și la campionatul național din țara în carae m-am născut, din partea autorităților de acolo n-am niciun sprijin. În luna mai 2017 mi-au oferit o primă de 300 de lei, dar nu am putut să merg să o ridic decât în august și atunci mi-au spus că nu mai pot să-mi dea banii, pentru că a expirat termenul și au rambursat banii… Păcat, sunt mulți copii talentați în România, doar din câte am văzut eu, dar nu-i spijină nimeni.

 

Eu am noroc cu părinții mei, care mă susțin cum pot. Îi admir, sunt oameni care au plecat de jos. Sunt mândră că sunt fiica lor. Ei m-au învățat co nu e bine să lăsăm pe altcineva să ne facă treaba, trebuie să o ne-o facem noi. Și să nu-mi arăt slăbiciunile, ca să nu profite alții de ele – mă mustrau când plângeam, ca să nu devin vreo alintată care primește tot ceea ce-și dorește… nu înțelegeam pe atunci că lumea poate fi și rea… M-au învăţat să-mi cer iertare, să-mi recunosc greșelile fără să-mi fie rușine, să-nvăț să fac bine pentru a-mi putea cere dreptatea cu demnitate. Le voi fi mereu recunoscătoare pentru munca și truda care se regăsesc în albul atât de frumos de pe tâmplele lor! Dragostea și rezultatele a ceea ce fac sunt tot ceea ce îmi stă în putință să le dau pentru tot ceea ce au făcut cu drag pentru mine. Încerc să nu-i dezamăgesc și să-i fac mândri de mine și să le fiu alături mereu, așa cu mi-au fost și îmi sunt și ei acum.”.

 

(Informații parvenite de la Ioan Pop)

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here