500.000 DE LEI – Cherecheș a dictat, aleșii, în genunchi, au aprobat: de 2,5 ori mai mulți bani decât anul trecut pentru Zilele Culturale și Ziua Copilului

0
1966

EDITORIAL. Mergem dinspre rău spre deplorabil, fără busolă, fără speranță, privindu-ne impasibili viața furată ireversibil, secundă cu secundă… Cei mai mulți aleși locali, printre care și primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș, par că nu au altă preocupare primordială decât reîntoarcerea în antichitate. Panem et circenses! Pâine și circ, melanj tradus în contemporanietate prin paranghelii, șușanale, distracții, concerte, clovnerii oferite, cu larghețea stăpânului binevoitor o dată pe an, gloatei înfometate.

 

Spectacole „gratuite” plătite din banii celor prea puțini nemanipulați, ori prea plictisiți să mai reacționeze cumva, oricum. Când ai un cimpanzeu în față, dacă aplauzi, va încerca să te imite, aplaudând și el. Asta e singura diferență de aplaudac dintre cimpanzeu și pinguin: primul aplaudă dintr-un reflex condiționat, imitativ, iar cel de-al doilea, dintr-un reflex necondiționat.

 

Cimpanzei și pinguini aplaudând… Asta este imaginea generalizată a unei țări conduse de administrații publice corupte, prost pregătite, dezinteresate de cetățeni, fără nicio strategie plauzibilă pentru dezvoltare, niște cioflingari puși pe căpătuială, hoți în fața cărora “organul” stă flasc, letargic, privind hipnotic în gol și așteptând până la calendele grecești să-l condamne, aproape obligatoriu cu suspendare.

 

Două evenimente organizate de municipalitatea Băii Mari – Zilele Culturale ale municipiului și Ziua Copilului, care anul trecut au costat bugetul public al orașului 195.000 de lei (enorm, oricum!) – vor costa în acest an… 500.000 de lei. O creștere de peste 2,5 ori a alocării financiare din pușculița unui oraș și județ sărăcite de nemernici fără viziune economică, dar doldora de titluri și titulaturi, impasibili la prăpastia în care scufundă Baia Mare, Maramureșul.

 

Anul trecut, pentru „Zilele Culturale ale Municipiului Baia Mare” s-a alocat din bugetul public suma de 105.000 de lei (atunci, echivalentul a 21.000 de euro), iar pentru Ziua Copilului, 90.000 de lei (echivalentul a 19.000 de euro). O gaură produsă cu premeditare bugetului municipiului reședință de județ de 40.000 de euro. “Ceva derizoriu”, vorba primarului Cherecheș, în fapt ceva extrem de important în contextul neplătirii datoriilor pe care le are municipalitatea pentru lucrări executate, recepționate, dar neplătite, sau a datoriilor neplătite deși sunt dispuse de sentințe judecătorești definitive.

 

Extrem de gravă nu e iresponsabilitatea, ci lipsa de reacție în fața acesteia. Rezultatul îl vedeți: 195.000 de lei (2018) vs. 500.000 de lei (2019). Putem deschide lista pariurilor pentru 2020, când va fi și an electoral. Filmul ăsta real se încheie cu o imagine tristă: cimpanzei și pinguini aplaudând deopotrivă… Sfârșit. Pe ecranul vieții noastre curge, impasibil, genericul.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here