17.000 DE HECTARE – Corpul de Control al MAI: Decidenții din Comisia de fond funciar Maramureș, fapte penale la eliberarea titlului de proprietate al Asociației Composesorale Borșa

0
845

EXCLUSIV. Așa, pe nebăgate-n seamă (adică neanunțat public, că, de, operațiunea de spălare a rufelor se execută în „familie”) și relativ recent (în 10 iulie 2018), Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a descins la Instituția Prefectului Maramureș pentru a verifica speța eliberării unui titlu de proprietate de Comisia județeană de fond funciar (denumirea oficială a comisiei prezidate de prefect fiind “pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor”).

 

Despre acest fapt v-am informat, la momentul producerii, AICI. Speța verificată este cea care și-a dobândit notorietatea națională în urmă cu 14 ani, în 2004, când la “celebra” Judecătorie din Aleşd (jud. Bihor) s-a emis sentința conform căreia Asociației Composesorale Borșa i s-a dat dreptul de împroprietărire cu 17.000 de hectare de pădure. Ei, dacă v-am informat de control, să vă spunem și concluzia la care s-a ajuns și ce se face cu această concluzie.

 

Ce-au găsit? Fapte de natură penală”

 

Verdictul Corpului de Control MAI, în urma verificărilor, stă într-un raport în care se precizează că “s-au constat deficiențe în legătură cu punerea în aplicare a legislației în material fondului funciar de către factori cu responsabilități pe acest segment (n.red., constarea e extremd e gravă, din Comisia județeană fac parte persoane din conducerile unor instituții publice – Instituția Prefectului, OCPI, Garda Forestieră, Direcția Silvică ș.a.m.d.), cu privire la eliberarea Titlului de proprietate nr. 7155 din 16 ianuarie 2017 în favoarea Asociației Composesorale Borșa, în cauză fiind evidențiate suspiciuni rezonabile de săvârșire a unor fapte de natură penală”.

 

De asemenea, surse 2mnews implicate au certificat faptul că raportul n-a fost făcut doar așa, în dorul lelii, ci că a fost atașat de Corpul de Control al MAI unei sesizări a Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj (motivația fiind că în această structură anticorupție este în curs de soluționare un dosar penal (nr. 141) înregistrat încă din anul 2013.

 

Speța

 

La ceva timp după sentința de la Aleșd, secretarul composesoratului, Gheorghe Albu, a defectat și s-a autodenunțat public, într-o emisiune tv difuzată la o oră de maximă audiență, mărturisind spășit că el împreună cu ceilalți din conducerea composesoratului au măsluit actele și au mituit judecători. Speța e acum, mai mult forțat, așa, pe la DNA, dar decizia a rămas…

 

Documentele aflate în posesia Primăriei Borșa (și a altor factori de justiție care anchetează speța) atestă dreptul de proprietate a Asociației Composesorale Borșa pe 6.000 de hectare de pădure. În Borșa, statul mai are vreo 400, restul pădurii e împărțită.

 

În 7 iulie 2017, Sebastian Lupuț – la acea dată prefect al județului Maramureș -, spunea despre speța celor 17.000 de hectare de pădure retrocedate Composesoratului Borșa, dar neatribuite (punerea în posesie nu a fost făcută): „Sunt și dosare penale (n.red., în această speță), mai multe… Acesta e un caz unic în România! S-a apelat la toate organismele abilitate de a face lumină în această speță… A mai fost una similară, în Moldova, dar acolo n-a mai fost pusă în aplicare sentința (n.red., nici în Maramureș)”.

 

În 2018, actualul prefect, Vasile Moldovan (foto dreapta), a declarat public că retrocedarea a 17.000 de hectare de pădure Composesoratului Borșa s-a soldat deja cu două dosare noi în care s-a luat decizia de începere a urmăririi penale – unul dintre acestea se referă la modul în care a fost creat dosarul ce atestă proprietatea și care a stat la baza deciziei instanței.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here